قهوه بدون کافئین همون قهوه معمولی هست که طی فرآیندی تقریبا تمام کافئین از دانه قهوه خارج می شه.
در بیشتر موارد حدود 97 درصد کافئین از بین میره. نتیجه نهایی یک فنجون قهوه است که علاوه بر اینکه لذت یک نوشیدنی خوشمزه رو بهتون میده. عوارض جانبی کافئین رو هم نداره.
در انگلیسی Decaffeinated Coffee (یا به اختصار Decaf Coffee) به قهوهای گفته میشود که بیش از ۹۷ درصد کافئین موجود را از دست داده است. جالب است بدانید این قهوه همچنان خاصیت هوشیار کردن انسان را دارد. قهوه بی کافئین از روشهای مختلفی به دست میآید. معمولا دانههای قهوه را در آب یا یک حلال ارگانیک میشویند. گاهی هم از دیاکسید کربن یا فیلتر زغالی (فرآیند آب سوییسی) استفاده میشود.
فیلترگذاری یا شستشوی قهوه از کافئین باید قبل از شروع مراحل فرآوری آن انجام شود. این قهوه جدید به دست آمده از لحاظ ارزش غذایی کوچکترین تفاوتی با قهوه معمولی ندارد. تنها تفاوت موجود مربوط به نرمتر شدن بو و مزه قهوه است. رنگ قهوه هم با توجه به روش کافئینگیری مورد استفاده تغییر خواهد کرد.
مسئله خیلی مهمی که وجود داره در رابطه با طعم قهوه بدون کافئین هست. بسیاری از کسانی که قهوه می نوشند و یا صاحبان کافی شاپ می خوان بدونن که آیا قهوه بدون کافئین هم مثل قهوه معمولی عطر و طعم دلپذیری داره؟ و چه تفاوتی بین این دو قهوه از نظر مزه وجود داره؟
فرآیند بدون کافئین کردن قهوه بر بو و مزه ی کلی قهوه تاثیرگذار خواهد بود. بیشتر اوقات قهوه بدون کافئین در مقایسه با قهوه معمولی ، طعم و بوی بسیار ملایم تری خواهد داشت.
برای کافئین زدایی قهوه از حلال هایی استفاده میشه. اگرچه برخی از حلال ها به صورت طبیعی و ارگانیک وجود دارند اما بیشتر حلال ها به صورت مصنوعی تولید می شن.
حلالی که استفاده از آن رایج و معموله اتیل استات هست که در دوزهای بالا می تونه بسیار خطرناک باشه. اما مقدار اتیل استاتی که در قهوه نهایی باقی می مونه بسیار کمه و بنابراین جای نگرانی نیست.
ماده ی دیگه ای که ممکنه در این فرآیند استفاده بشه متیلن کلراید هست. این ماده که به طور گسترده در آزمایشگاه ها مورد استفاده قرار می گیره بی رنگ و فرار و سرطانزاست.
و قرار گرفتن در معرض این ماده می تونه به سیستم عصبی مرکزی آسیب جدی وارد کنه.
با این حال سازمان غذا و داروی آمریکا (FDI) اجازه استفاده از متیلن کلراید رو صادر کرده. در صورتی که مقدار موجود در محصول نهایی کمتر از 0.0001 درصد باشه. و این مقدار چیزی نیست که باعث نگرانی بشه.
نوشیدن این نوع قهوه شانس ابتلا به دیابت نوع دو را تا ۷ درصد کاهش میدهد. از آثار دیگر آن میتوان به پایین آوردن سطح آنزیم کبد اشاره کرد. پایین آمدن سطح آنزیم کبد منجر به بالا رفتن سطح حفاظتی آن میشود. در یک مطالعه دیگر، نوشیدن قهوه با کم شدن احتمال مرگ زودهنگام (سکته یا بیماریهای قلبیعروقی) مرتبط دانسته شده است.
آزمایشهای انجام شده روی نورونهای مغزی نشان داده است که نوشیدن قهوه باعث محافظت از نورونها میشود. نوشیدن قهوه Decaf از بروز بیماریهایی مثل پارکینسون و آلزایمر در سنین بالا جلوگیری میکند. کسانی که از این نوع قهوه به صورت مرتب استفاده میکنند، احتمال کمتری برای زوال عقل در زمان پیری خواهند داشت. بعضی از محققان دلیل این امر را وجود کلروژنیک اسید به جای کافئین در این نوع قهوهها میدانند.
یکی از اثرات جانبی نوشیدن قهوه معمولی، سوزش سر دل یا رفلاکس اسید معده است. قهوه Decaf این اثر جانبی را تا حد زیادی حذف خواهد کرد. برای همین میتوانید با خیال راحتتری (مخصوصا اگر معده حساسی دارید) از آن لذت ببرید. نوشیدن دو فنجان یا بیشتر از قهوه بدون کافئین در روز، با کاهش ۴۸ درصدی ریسک سرطان مقعد مرتبط دانسته شده است.