واحد اسپرسو شات است. هر شات اسپرسو معادل ۲۵ تا ۳۰ سیسی عصارهی قهوه است. اسپرسوی دبل، دو شات اسپرسو دارد. لازم به ذکر است هر سی سی معادل حدودا ۳۰ قطره است.
هر شات اسپرسو بین ۷ تا ۱۰ گرم پودر قهوهی اسپرسو لازم دارد. در مورد اینکه چه پودر قهوه ای برای تهیهی یک اسپرسوی خوب مناسبتر است در ادامهی مقاله صحبت میکنیم. در مورد اینکه اصلا پودر قهوه بهتر است یا دانهی قهوه هم در ادامهی همین مقاله توضیح میدهم. فعلا اجازه بدهید تا ادامهی نکات تهیه را بگویم.
پودر قهوه اسپرسو باید نرم آسیاب شده باشد. بهتر است قهوه را به صورت دانه خریداری و در منزل با استفاده از آسیاب پودر کنید اما اگر نمیخواهید از آسیاب استفاده کنید پیشنهاد میکنیم از پودرهای قهوه مخصوص فنجونت که به صورت به روز و به ازای هر سفارش پودر میشوند استفاده کنید تا از طعم و خواص کامل قهوه لذت ببرید.
تَمپ کردن (فشرده کردن) پودر قهوه اثر خیلی مهمی در بالابردن کیفیت اسپرسو دارد. برای انجام درست تمپینگ باید پودر قهوه را در محل مخصوص بریزید، مطمئن شوید که سطح پودر صاف است. به آرامی کمی به اطراف مخزن ضربه بزنید تا مطمئن شوید که فضای خالی در پودر وجود ندارد و بعد از آن خیلی خیلی خیلی آرام با استفاده از تمپر کمی (و فقط کمی! – این خیلی مهم است!) پودر قهوه را داخل مخزن مخصوص (سبد پرتافیلتر) فشار دهید.
تمپ زیاد و کم چه تاثیری داره؟ اگه زیاد تمپ کنید، جریان آب داغ به مشکل می خوره و چون سرعتش کند میشه، قهوه می سوزه و اسپرسوی سوخته بهتون میده، تمپ خیلی کم هم باعث میشه آب به سادگی عبور کنه و عصاره گیری کامل انجام نشه.
قبل از تهیه اسپرسو با دستگاه اسپرسو ساز باید حتما دستگاه را بدون قهوه روشن کنیم تا جریان بخار و آب داغ سیستم را بشورد. این کار باعث میشود مطمئن شویم طعم اصلی قهوه با چیزی مخلوط نخواهد شد.
از لحظهای که اولین قطرهی اسپرسو توی فنجان ریخت فقط باید به مدت ۱۵ الی ۲۰ ثانیه ثانیه اجازه بدهیم تا عصاره گیری ادامه پیدا کند (البته برای دستگاههای اسپرسو صنعتی این زمان ۲۸ الی ۳۰ ثانیه است). چون اگر بیشتر از این طول بکشد، پودر قهوه میسوزد و اسپرسوی ما طعم اصیل و خواص خودش را از دست میدهد.
بهتر است قبل از عصاره گیری فنجان را گرم کنیم (مثلا آن را با آب داغ بشوریم.) تا قهوه را سرد نکند. بعضی از قهوه سازهای خانگی صفحهی گرم نگهدارنده ی فنجان هم دارند.
خوب است قبل و بعد از نوشیدن ، به مقدار خیلی کم آب بنوشیم.
جریان پاشش عصارهی قهوه باید اصطلاحا دُم موشی باشد یعنی عصارهی قهوه باید مثل دم موش از نازل قهوه خارج شود و به درون فنجان بریزد. اگر جریان قطع و وصل شود نشانه این است که قهوه را به خوبی تَمپ نکردهاید.
در این بخش به بررسی مراحل استفاده از قهوه ساز برای تهیه قهوه می پردازیم.
در قدم اول باید قهوه ها را آسیاب نمایید.
البته اگر پودر قهوه تهیه کرده باشید به این مرحله نیاز نخواهید داشت.
برای آسیاب کردن قهوه می توانید از آسیاب های دستی و یا برقی کمک بگیرید .
حال به اندازه قهوه مورد نیاز باید در مخزن آب سرد بریزید.
در اکثر برندهای قهوه ساز پیمانه مدرج برای ریختن آب سرد وجود دارد.
در راهنمای قهوه سازها هم به میزان آب مورد نیاز برای تهیه هر فنجان قهوه اشاره شده است.
با این حال به عنوان یک استاندارد می توانید برای هر ۲ قاشق سوپ خوری قهوه، از ۱۷۵ میلی لیتر آب سرد استفاده نمایید.
فیلتر کاغذی یا دائمی را روی سبد مخصوص پودر قهوه قرار دهید.
پودر قهوه را نیز به مقدار مورد نیاز در این قسمت بریزید.
دکمه روشن قهوه ساز را بزنید تا قهوه شروع به دم کردن نماید.
در برخی از قهوه سازهای مدرن، شما می توانید برنامه مورد نظر برای درست کردن قهوه را نیز انتخاب کنید.
برای مثال در این قهوه سازها برای درست کردن اسپرسو، موکا، کاپوچینو، لاته و .. برنامه مشخصی وجود دارد که خود قهوه ساز به صورت هوشمند شرایط را برای درست کردن آنها فراهم می آورد.
در ادامه باید منتظر بمانید تا آب درون مخزن تمام شود.
آب داغ شده به محفظه پودر قهوه وارد شده و سپس قهوه شما آماده می شود.
حتما دقت کنید تا قهوه به صورت کامل وارد قوری شود.
در نهایت فیلتر یک بار مصرف و تفاله قهوه را دور بریزید و قهوه خوش طعم خود را میل کنید.